Wanneer kies ik voor een vaste dolly en waarom?

Posted by Jelke de Jong on Feb 17, 2021 9:03:38 AM

Flag_of_Great_Britain_(English_version) EN    de DE


De dolly: (dolly zit tussen de zwanenhals en het diepbed in) 
Een dolly is als het ware een extra asstel dat tussen de zwanenhals en het diepbed in zit. Hiermee verhoog je het laadvermogen en vergroot je de laadvloer. Dit laatste punt is uniek bij een Broshuis pendelas dieplader. Dit omdat je op onze dolly kan en mag laden. Dankzij de dolly wordt het gewicht beter verdeeld tussen de kop en de assen. Deze betere gewichtsverdeling maakt het mogelijk om meer diversiteit aan ladingen mee te kunnen nemen. 
Deze dolly is in twee varianten, een vaste dolly aan de nek, of een uitneembare dolly.

Vaste dolly aan de nek:

voordelen-vastedolly-4


Voordelen

+ Normale koppelingshoogte zwanenhals
+ Standaard trekker
+ Toegestane aslasten ten minste 12T/ Lijn
+ Lichter uitgevoerd diepbed
+ Eenvoudig te besturen
+ Assen dolly liftbaar
+ Hulpbesturing op alle assen van de dieplader

Nadelen
- Langere combinatie
- Hoger eigengewicht combinatie
- Grotere draaicirkel
- Hogere “cost of ownership”
- Hogere aanschafwaarde
 

LEES MEER OVER DE ANDERE OPTIES  of  STEL JE VRAAG AAN HET BROSHUIS TEAM

geel lijntje2-2

DIEPLADER

Het diepbed van een ‘dieplader’ is lager dan het asstel; de laadvloer ligt ‘verdiept’ ten opzichte van het asstel. Deze lagere laadvloer zorgt voor een lagere doorrijhoogte, wat met name onder viaducten en tunnels tot zijn recht komt.geel lijntje2-2

LAADVERMOGEN
Wanneer men een oplegger met meer laadvermogen wil hebben, plaatst men normaal gesproken ‘een asje meer’ onder de laadvloer. Het is natuurlijk iets te simpel gesteld, maar écht veel spannender is het niet. Bij diepladers ligt ‘het laadvermogen’ ingewikkelder. De laadvloer is lager dan de hoogte van het asstel: ‘een asje meer’ onder de laadvloer gaat niet i.v.m. de inbouwhoogte van de as. Het laadvermogen vergroten door alleen het asstel uit te voeren met meer assen, werkt in de praktijk maar tot een 3-assige dieplader. Dit heeft te maken met de gewichtsverdeling van een dieplader.

geel lijntje2-2

GEWICHTSVERDELING

Blogiconen-1-assige-dieplader      Blogiconen-2-assige-dieplader      Blogiconen-3-assige-dieplader      Blogiconen-4-assige-dieplader


Als men alléén aan de achterzijde van het diepbed meer assen monteert, zal de dieplader niet alleen aan de achterzijde zwaarder worden, maar ook alleen aan de achterzijde meer laadvermogen krijgen. Het zwaartepunt van de dieplader zal zich dus meer richting het asstel verplaatsen naar mate er meer assen gemonteerd zijn.   

nummer1-gewichtsverdeling-3

 nummer2-zwaartepunt-3 nummer3-laadcapaciteit-3

Algemeen geldt dat men aan beide zijden van de laadvloer de laadcapaciteit dient te vergroten, als men het laadvermogen van een dieplader wil verhogen. (Uiteraard zal dan ook het chassis versterkt moeten worden)

geel lijntje2-2

LAADCAPACITEIT
Voor het verhogen van de laadcapaciteit aan de achterzijde van de laadvloer is er maar 1 mogelijkheid: meer assen/aslijnen + meer staal.


Assen-staal-toevoegen
 

Voor het verhogen van de laadcapaciteit aan de voorzijde van de laadvloer zijn er 4 opties, met elk hun eigen voor- en nadelen. De ‘Meerassige Trekker’, De Jeep DollyDe Uitneembare DollyDe Vaste Dolly Aan De Nek

Topics: low loader, special transport, dolly