Wanneer kies ik voor een jeep dolly en waarom?

Posted by Jelke de Jong on Feb 15, 2021 8:09:47 AM

Flag_of_Great_Britain_(English_version) EN    de DE


De Jeep-Dolly: (Dolly zit tussen de trekker en de zwanenhals in)

Een jeep dolly is een extra as die je kan plaatsen onder de zwanenhals. Hiermee creëer je als het ware een extra as voor je truck. Dankzij deze extra as kun je weer laadvermogen creëren en kun je dus zwaardere ladingen transporteren. Ook wordt de koppelingsdruk beter verdeeld tussen de truck en de zwanenhals van de dieplader. Het grote voordeel van de jeep dolly is dat hij compact is en eenvoudig af te koppelen. Doordat de jeep dolly is voorzien van een schotel, werkt het precies hetzelfde als bij het aan- en afkoppelen van een truck en oplegger. Daarnaast zorgt de compactheid ervoor dat je combinatielengte niet veel langer wordt en dat je combinatie makkelijk kan draaien. Ook is de jeep dolly gering in eigengewicht, wat het totale combinatiegewicht niet extreem doet stijgen.

 

Optie2-jeepdolly


Voordelen
+ Korte combinatie
+ Laag eigengewicht combinatie
+ Kleine draaicirkel door dubbel draaipunt
+ Standaard trekker
+ Lage “Cost Of Ownership”
+ Lage aanschafwaarde
+ Eenvoudig te bedienen
+ Bij lichtere vrachten hoeft hij niet gebruikt te worden

Nadelen
- Hoge koppelingshoogte zwanenhals
- Afhankelijkheid van de jeep dolly
- Achteruitrijden vergt oefening
- Beperkt tot max. 4 assige jeep dolly
Toegestane aslasten verschillen per land

LEES MEER OVER DE ANDERE OPTIES  of  STEL JE VRAAG AAN HET BROSHUIS TEAM

geel lijntje2-2

DIEPLADER
Het diepbed van een ‘dieplader’ is lager dan het asstel; de laadvloer ligt ‘verdiept’ ten opzichte van het asstel. Deze lagere laadvloer zorgt voor een lagere doorrijhoogte, wat met name onder viaducten en tunnels tot zijn recht komt.geel lijntje2-2

LAADVERMOGEN
Wanneer men een oplegger met meer laadvermogen wil hebben, plaatst men normaal gesproken ‘een asje meer’ onder de laadvloer. Het is natuurlijk iets te simpel gesteld, maar écht veel spannender is het niet. Bij diepladers ligt ‘het laadvermogen’ ingewikkelder. De laadvloer is lager dan de hoogte van het asstel: ‘een asje meer’ onder de laadvloer gaat niet i.v.m. de inbouwhoogte van de as. Het laadvermogen vergroten door alleen het asstel uit te voeren met meer assen, werkt in de praktijk maar tot een 3-assige dieplader. Dit heeft te maken met de gewichtsverdeling van een dieplader.

geel lijntje2-2

GEWICHTSVERDELING

Blogiconen-1-assige-dieplader      Blogiconen-2-assige-dieplader      Blogiconen-3-assige-dieplader      Blogiconen-4-assige-dieplader


Als men alléén aan de achterzijde van het diepbed meer assen monteert, zal de dieplader niet alleen aan de achterzijde zwaarder worden, maar ook alleen aan de achterzijde meer laadvermogen krijgen. Het zwaartepunt van de dieplader zal zich dus meer richting het asstel verplaatsen naar mate er meer assen gemonteerd zijn.   

 nummer2-zwaartepunt-3 nummer3-laadcapaciteit-3nummer1-gewichtsverdeling-3 Algemeen geldt dat men aan beide zijden van de laadvloer de laadcapaciteit dient te vergroten, als men het laadvermogen van een dieplader wil verhogen. (Uiteraard zal dan ook het chassis versterkt moeten worden)

geel lijntje2-2
 
LAADCAPACITEIT
Voor het verhogen van de laadcapaciteit aan de achterzijde van de laadvloer is er maar 1 mogelijkheid: meer assen/aslijnen + meer staal.

Assen-staal-toevoegen
 
Voor het verhogen van de laadcapaciteit aan de voorzijde van de laadvloer zijn er 4 opties, met elk hun eigen voor- en nadelen. De ‘Meerassige Trekker’, De Jeep DollyDe Uitneembare Dolly, De Vaste Dolly Aan De Nek
 
 

 

 

 

Topics: low loader, special transport, dolly