Wanneer gebruikt u welke vlakke oplegger? [Blog]

Posted by Broshuis BV on Oct 24, 2019 2:48:25 PM

U kent de uitdaging vast wel. Het vervoeren van heipalen, staalconstructies, buizen en betonelementen.
Vandaag is de lading 15 meter en morgen is de lading 25 meter. Maar over een week is de lading nog langer... Dan blijft de lastigste vraag: ''Welke vlakke oplegger moet ik gaan gebruiken of aanschaffen?''

De keuze voor een bepaalde vlakke oplegger wordt vaak gemaakt op basis van de uitschuifbaarheid. Dit heeft alles te maken met de te vervoeren lading. Er kan vaak een keuze gemaakt worden tussen niet uitschuifbaar tot aan 3x uitschuifbaar. Maar wanneer gebruik je nu welke vlakke oplegger?

Welke keuze u maakt, hangt sterk af van de wetgeving. De wet leert ons namelijk dat als een vlakke oplegger uitschuift een ontheffing nodig is. De totale combinatielengte wordt langer dan 16,5 meter. In deze ontheffing staat geschreven dat deze is afgegeven voor ondeelbare lading. Dit houdt in dat er alleen één lading vervoerd mag worden. Twee betonelementen op een uitgeschoven oplegger vervoeren is dus officieel niet toegestaan. 

Is de lading vaak deelbaar (stenen, pallets, tuinhout etc.) dan is de niet uitschuifbare variant een goeie keuze. Het voordeel van deze oplegger is het lage eigengewicht. Een groot nadeel van deze oplegger is dat een langere lading (bijvoorbeeld als retourlading) niet mogelijk is.

Om deze reden wordt er in zo’n geval gekozen voor een enkel uitschuifbare vlakke oplegger.
Deze is niet veel zwaarder dan de niet uitschuifbare variant maar is wel flexibeler inzetbaar. De enkel uitschuifbare oplegger wordt vaak ingezet voor betonelementen, staalconstructies en houtconstructies.

Voor de specifieke en extremere lengtes worden vaak dubbel uitschuifbare en triple uitschuifbare opleggers ingezet. Het grootste verschil in de keuze voor één van deze twee varianten is de maximale lengte van de lading. De dubbel uitschuifbare oplegger bereikt namelijk een lengte van bijna 29 meter en is uitermate geschikt voor heipalen, grote staalconstructies, brugdelen, of torendelen/buizen.

Een triple uitschuifbare (3x uitschuifbaar) vlakke oplegger kan 36 meter lang worden en wordt vaak gebruikt voor extreem lange heipalen, grote betonwerken en windturbinebladen

We hebben speciaal voor u een aantal voorbeelden klaargezet. Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage waarin u kunt zien waarvoor onze vlakke opleggers dagelijks worden ingezet.

Topics: Vlakke oplegger, speciaal transport