Waar op te letten bij het aanschaffen van een oplegger

Posted by Broshuis BV on May 11, 2017 9:46:00 AM

Een oplegger schaft u niet iedere dag aan. Om u op weg te helpen bij het aanschaffen
van een oplegger, hebben wij de 7 meest belangrijke punten opgesomd. 

  1. Betrouwbare leverancier
  2. Wat kost mijn oplegger?
  3. Neem een kijkje in de keuken
  4.  Welke lading gaat u vervoeren?
  5. Levensduur van een oplegger
  6. Verf en conservering
  7. After Sales

1: Betrouwbare leverancier
Een oplegger gaat na de aanschaf vele jaren mee. Het is dus van belang om de aanschaf te doen bij een betrouwbare partner:

- Financieel betrouwbaar
 Bij de meeste opleggerbouwers is een aanbetaling vereist, soms tot wel 30%. Deze wordt gebruikt voor de vele kosten die een bouwer maakt in het voortraject (tekenen, materialen en uren). Voor u betekent dit dus wel dat u op een oplegger van € 100.000, al wel € 30.000 vooraf betaalt. Dit doet u enkel en alleen als de opleggerbouwer financieel betrouwbaar is, zodat u bij een eventueel faillissement uw geld niet kwijt bent. Factoren om te bepalen of een bedrijf financieel betrouwbaar is, zijn onder andere groei, financiële prestaties en continuïteit.

- Betrouwbare producten
Naast de betrouwbaarheid van een opleggerbouwer is tevens een betrouwbaar eindproduct erg belangrijk. De veiligheid waarmee de oplegger het verkeer in gaat en de veiligheid tijdens het werken met de oplegger is essentieel. Kies daarom alleen voor een partner die bekend staat om veilige en betrouwbare producten. U kunt veilige en betrouwbare producten herkennen aan bedrijven met een VCA certificaat en een ISO 9001 certificaat.

2: Wat kost mijn oplegger?  
Een oplegger schaft u niet elke dag aan en het vraagt een behoorlijke investering. Uiteindelijk wilt u weten wat het resultaat is op uw investering (ROI) of wat de totale kosten van de oplegger zijn, het liefst per km (Total cost of Ownership). Men denkt al gauw dat een goedkopere oplegger een hogere ROI oplevert. Helaas geldt in veel gevallen ‘goedkoop is duurkoop’. Denk bijvoorbeeld aan meer stilstand door reparatie, niet de gewenste lading kunnen vervoeren en een kortere levensduur. Het kan dus zijn dat een oplegger met een hogere aanschafwaarde, u in de loop van de tijd meer oplevert dan een goedkopere oplegger. Een goede berekening is daarom essentieel bij de aanschaf van een oplegger! Wilt u zich alvast oriënteren op de aanschafprijs van een oplegger? Neem dan voordat u vroegtijdig eens een kijkje op de website van een opleggerbouwer om uw eigen trailer te configureren.

3. Neem een kijkje in de keuken 

Om er echt achter te komen of een leverancier een kwalitatief goed product maakt, is een kijkje in de fabriek noodzakelijk. Door een bezoek aan de fabriek kunt u met eigen ogen zien hoe en waar uw product gemaakt gaat worden. Opleggers in verschillende fases van het productieproces kunt u dan zelf bekijken. Let hierbij vooral op de gebruikte materialen, manier van bouwen, werkhouding van de monteurs, nauwkeurigheid van het bouwen en de orde en netheid van de fabriek. Hierna zegt het onderbuik gevoel al vaak genoeg. Heeft u zich welkom gevoeld?

4: Welke lading gaat u vervoeren 
Als u een oplegger wilt aanschaffen is het van belang om te weten wat u gaat vervoeren. Een oplegger wordt namelijk bepaald door de business waar u in zit. Wat zijn de afmetingen van de lading, wat is het gewicht van de lading, kan de lading zelf rijden? Dit zijn essentiële vragen voor het overgaan tot aanschaf. Het is aan te raden om u te laten adviseren door een expert zodat u een oplegger aanschaft die optimaal uw werk uitvoert. Wilt u eerst zelf uitzoeken in hoeverre de oplegger die u voor ogen heeft, uw lading kan vervoeren? Bekijk dan een aslastprogramma

Veel bedrijven kiezen een dure en zware oplegger om het grootste materiaal dat ze bezitten te vervoeren. Vaak doen ze dat om flexibel te zijn bij de inzet. Hoe groter de flexibiliteit in het eindproduct hoe meer u zich kunt onderscheiden van andere transporteurs.  Afhankelijk van uw bedrijfsstrategie kunt u ook meer focus leggen op de ROI. In dat geval is het vaak verstandiger om een lichtere en goedkopere oplegger te kopen en de grootste machine door een ander bedrijf te laten vervoeren.

Bij het bepalen van de lading en het kiezen voor een oplegger, is de wetgeving het moeilijkste onderdeel waar vervoerders tegenaan lopen. In ieder land hanteren ze andere regels en ook deze regels veranderen bijna dagelijks. Waar kunt u als transporteur nu op letten? Aslasten, as-afstanden, draaicirkels, eigengewicht, overstekende lading, totaal gewicht zijn maar een aantal factoren die van belang zijn om volledig legaal de weg op te gaan. Om zeker te weten of u het juiste aanschaft kan een gesprek met een speciale afdeling van de fabrikant u meer duidelijkheid geven. Hier komt dus nogmaals naar voren dat een goede partner essentieel is.

5: Levensduur van de oplegger
Een oplegger schaft men vaak aan voor het gebruik voor vele jaren, daarna hoopt u nog iets voor de oude oplegger terug te krijgen. Ook zijn er bedrijven die de oplegger in een eerder stadium verkopen en nog een relatief  hoge inruilwaarde willen ontvangen. De levensduur van de oplegger is daarin de belangrijkste factor. Een nieuwe oplegger ziet er altijd spik en span uit, bij elke leverancier. Maar schijn bedriegt… Kijk eens om u heen en vraag na bij bekenden wat hun ervaring is bij verschillende leveranciers. Tijdens het bezoek aan de fabriek kunt u zich ook laten voorlichten over de levensduur.

6: Verf en conservering
De conservering van de oplegger is essentieel voor de levensduur. Voor een goede hechting wordt uw trailer eerst gestraald. Na het stralen is het aan te raden om de oplegger te laten schooperen. Dit houdt in dat er een zinklaag in de oplegger gebrand wordt. Veel opleggerbouwers verzinken de oplegger. Dit is echter heel iets anders, er wordt namelijk een zinklaag op de oplegger aangebracht. Het verschil tussen beide is dat bij het inbranden van de zink in de oplegger, de oplegger nooit meer gaat roesten. Daarnaast bieden opleggerbouwers vaak verschillende manieren van schooperen aan. Wordt bijvoorbeeld de hele trailer geschoopeerd of worden alleen de zichtdelen geschoopeerd? Dit is een wezenlijk verschil voor de levensduur van uw nieuwe trailer.

7: After Sales 
Stilstand kost geld en wilt u daarom tot het minimum beperken. Een sterke partner in After Sales is hoe dan ook belangrijk. U kunt zeggen met een goed product heeft men geen After Sales nodig maar in de praktijk krijgt iedereen er mee te maken. After Sales geeft al aan dat het hier gaat om alle zaken na de verkoop. Dit houdt naast reparatie en onderhoud ook in dat u met alle vragen altijd bij uw partner terecht kan. Helaas komt men er vaak pas achter als de de aanschaf al gedaan is. Het is daarom raadzaam om uw netwerk te vragen of de aanbieder ook een goede After Sales partner is.

Tot slot
Als u overweegt om een nieuwe trailer aan te schaffen, is het bovenal belangrijk om vroegtijdig op zoek te gaan naar informatie. Oriënteer u daarom eens op de website van een opleggerbouwer, configureer alvast uw eigen trailer als dat mogelijk is of vraag vrijblijvend informatie aan bij een expert. Tot slot is het aan te raden om u aan te melden voor een nieuwsbrief, zodat u ook tijdens het verdere traject, altijd op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties. 

Topics: Vlakke oplegger, Tips bij het kopen, semi dieplader, Dieplader, Dutch